22.2.2015
Kategorie: Praktické informace, Zajímavosti

Úvod do katalánské kuchyně

Jistě, Barcelona se stala místem s vyhlášenou moderní kuchyní hlavně díky šéfkuchaři Ferránu Andriim a jeho učedníkům. Nicméně stále zde můžete objevovat také tradiční katalánskou kuchyni.

Reputace jedné z nejlepších kuchyní není omezená pouze na pár tradičních jídel ale každý region může nabídnout něco odlišného. Geograficky různorodý region Katalánsko produkuje celou řadu čerstvých kvalitních mořských plodů, masa, drůbež, zvěřiny, ovoce i zeleniny. Ty zde můžete najít v neobvyklých kombinacích např. maso a mořské plody, drůbež a ovoce či ryby a ořechy.

Katalánci těžko chápou, proč si jiní lidé na chleba mažou máslo, když toustový chléb s pomazánkou z rajčat, olivového oleje, česneku a soli je mnohem chutnější. Je to národní hrdost, říci že jídlo odpovídá barvám katalánské vlajky.

Jos-iphone-pix-508

Katalánský chléb s rajčaty

Pernil /šunka/ a formatge /sýr/ jsou kulinářské stálice. Hlavním střediskem výroby sýrů je La Seu d’Urgell v okrese Cerdanya a oblast Pallars na severozápadě. Ačkoliv mnoho kvalitních tradičních sýrů mizí, stále si ještě můžete dát – formatge de tupí – kozí sýr namočený v olivovém oleji nebo gorritxa – kozí sýr s penicilínovou plísní. Najdete zde také nejrůznější klobásy, vepřové maso používané jako základ. Mezi další zajímavosti patří botifarra, fuet (tenké, sušené vepřové klobásy) a llonganissa.

Katalánci jsou také vášniví houbaři, často mizí na podzim na několik dní, aby je hledali. Pro představu kolik druhů existuje se můžete vydat ke stánku zvaného Petras v zadní části trhu Boqueria v Barceloně. Calçots – velké sladké jarní cibule pečené na žhavém uhlí, namočené v pikantní omáčce romesco (jemně mletá směs rajčat, papriky, cibule, česneku, mandlí a olivového oleje), jí se v sezóně od ledna do března, patří k velmi oblíbeným jídlům ve španělsku. Rituál Calçot se tradičně koná při nedělním obědě někde na výletě, ve kterém jsou calçots  prvním chodem, následovaným velkým množstvím masa a uzenin, které tvoří hlavní chod. Zkuste je v jedné z tradičních restaurací na statku rozesetých po kopcích Collserola mimo město.

V katalánské kuchyni, hrají velkou roli omáčky, víc než ve zbytku Španělska. Nejběžnější jsou sofregit (smažené cibule, rajčata a česnek), samfaina (podobně jako ratatouille sofregit navíc červená paprika lilek a cuketa), allioli (mačkaný česnek s olivovým olejem) a Picada (obsahuje mandle a další složky jako je česnek, petržel, ořechy a strouhanka, aby vyhovovala každému jídlu).

Rýže se pěstuje v oblasti Delta de l‘Ebre v jižním Katalánsku a má rozmanité použití. Arros la CASSOLA nebo arros la Catalana je Katalánská paella, vařená v kameninovém hrnci bez šafránu, zatímco Arròs negre je rýže vařená v sépiovém inkoustu je to mnohem chutnější, než se zdá. Další zvláštností je fideuà, která se používá podobně jako paella. Také byste měli zkusit přimíchat trochu přílohy allioli. Pokud není nabídnuta, požádejte o ni. Vyzkoušet to můžete v Can Ros nebo baru Joan, v závislosti na vašem rozpočtu.

Jos-iphone-pix-511

Katalánská verze pizzy to je – coca. Existuje mnoho variant, jak slané tak sladké.Pikantní může být s rajčaty, cibulí, paprikou a někdy sardinkami.Sladká verze, má základ z mandlí, je běžnější a je standardní položkou v mnohém Festa (festivalu), v průběhu celého roku.

Mořské ryby jsou vysoko v katalánské nabídce, ale vydatné pokrmy z klasického masa také zaujímají významné místo. Botifarra (klobásy), mají mnoho různých tvarů a velikostí, a pro některé není nic lepšího, než prskající solomillo (svíčková) z vedella (hovězí), připravená punto (středně propečená).

pinxto-Flickr

Mezi tradiční dezerty patří crema Catalana, vynikající verze crème brûlée, ale můžete se také vyzkoušet Mel i Mato, med a čerstvý smetanový sýr. Další alternativou je přitažlivě pojmenovaný dezert –  músic sušené ovoce a ořechy, někdy se míchají se zmrzlinou nebo smetanovým sýrem, a zapíjí se sklenkou sladkého muškátového vína.

Převzato z http://www.lonelyplanet.com

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

„Pes, kterého uzdravíš, tě nikdy nekousne. To je hlavní rozdíl mezi zvířetem a člověkem.“ Mark Twain